Starostlivosť o košele je dôležitá – vydržia vám tak celé roky. Ako na to?

Pánska a dámska košeľa je počas dňa vystavená rôznym nepriaznivým vplyvom. Stres z práce, nadmerné potenie či špagety na obed. Aj tieto maličkosti dokážu košeľu zničiť tak, že bude súca už len do koša. Správna starostlivosť o košele vie predĺžiť ich životnosť tak, aby ste sa mohli dlhšie tešiť zo svojej obľúbenej košele a nosiť ju, kým vám bude dobrá.

Poradíme vám, ako sa o svoje košele môžete starať čo najlepšie a najefektívnejšie, aby vám vydržali roky. Poďme teda po poriadku. 

Ako prať košele  

Jeden by povedal, že to nie je žiadna veľká veda. Žiaľ, existuje viacero názorov na to, ako správne prať košele. Niekto košele perie prevrátené naruby, iný ich perie pri vysokej teplote. Ako teda prať košele správne a nezničiť ich? 

Predtým, než vložíte košeľu do práčky, poctivo pozapínajte všetky gombíky a pretočte ju naruby vrátane rukávov, manžiet a goliera. Snehovo-biele košele zvyknú mať zašpinené manžety a goliere. Pred zapnutím práčky ich môžete pretrieť odstraňovačom škvŕn. Pri bavlnených košeliach radšej nesiahajte po chlórových bielidlách, tie by mohli váš obľúbený kúsok zničiť.  

Nezabudnite oddeliť farebné, svetlé a tmavé košele. Práčku naplňte do dvoch tretín, aby sa mohli košele voľne pohybovať. Ešte pred tým si pre istotu skontrolujte piktogramy ošetrovacích symbolov, ktoré sú uvedené na etikete košele. Pri žmýkaní volíme nižšie otáčky, aby sme košele zbytočne neničili. 

Ako sušiť košele 

Košele vyberieme opatrne z bubna práčky, aby sa oň zbytočne nezachytili. Po vypraní sú košele nasiaknuté vodou a vlákna sú oslabené. Preto sa radšej vyhnite sušeniu v sušičkách, tie môžu poškodiť štruktúru látky. Košele zaveste na vešiak a nechajte ich uschnúť na vzduchu. Farebné košele sušené na vzduchu neobracajte. Na slnku by mohla ich farba vyblednúť. 

Dobrá rada nad zlato: Košele zo 100 % bavlny nikdy nesušte v sušičke. Mohlo by sa stať, že košeľa vám bude primalá či priúzka.

Ako žehliť košele

Košele sú na žehlenie naozaj náročné. Najmä ak pri tejto činnosti nechcete stráviť množstvo času. Prvým krokom k dobrému a rýchlemu žehleniu je kúpa naparovacej žehličky.

Podrobný návod na žehlenie nájdete v našom blogu Ako správne žehliť.

Ako skladovať košele 

Správna starostlivosť o košele nekončí po praní a žehlení. Po žehlení stačí košele už len odložiť. Najlepší spôsob je zavesiť košeľu na vešiak do skrine či šatníka. Košeľa by mala mať dostatok priestoru, aby ju zvyšné odevy nepokrčili. Košeli takýmto zavesením zabezpečíme prirodzenú cirkuláciu vzduchu a vetranie. 

Ak musíte košele skladať, robte tak na čistom a rovnom povrchu. Zloženú košeľu zbytočne nezaťažujte ťažkými vecami. Ak cestujete, košeľa by mala byť zabalená v samostatnom vrecku. 

Nezabúdajte, že košeľu, aj keď nie je špinavá od kečupu alebo prepotená, by ste nemali nosiť dva dni po sebe. Nevrhá to dobrý dojem. Neznamená to však, že ju musíte ihneď hodiť do práčky. Častým praním sa môžu vlákna zbytočne rýchlo oslabiť a košeľu môžete vyhodiť do koša. Okrem toho by ste mali dodržiavať aj nepísané pravidlo, že pod každú košeľu patrí biele alebo telové tielko. Inak si môžete pripraviť faux- pas. 

Tip na záver: Možno sa budete čudovať, ale aj váš antiperspirant ničí vaše košele. Vymeňte ho radšej za dezodorant. Antiperspiranty obsahujú hliníkové soli, ktoré môžu za zažltnuté fľaky v oblasti podpazušia. 

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.