5 pravidiel, ako sa vyvarovať faux pas pri svadobnej košeli

Svadba je významnou udalosťou v živote snúbencov. Bez ohľadu na to, kde a ako sa rozhodnete svoj sľub večnosti spečatiť, všetky oči zúčastnených budú pochopiteľne upreté práve na vás. Preto hrá prirodzene veľmi dôležitú úlohu výber svadobnej košele a obleku. Pokiaľ si nie ste istý, akú farbu, materiál alebo strih zvoliť pre tento deň, prečítajte si 5 základných pravidiel, ktoré vám pomôžu predísť zbytočnému faux pas pri nosení svadobnej košeli

1. FARBA SVADOBNEJ KOŠELE – NEZABUDNITE SA PORADIŤ SO SVOJOU POLOVIČKOU

Pánska svadobná košeľa by mala mať bielu, prípadne jemne béžovú (ivory) farbu. Pri jej výbere je však veľmi dôležité myslieť aj na odtieň šiat vašej drahej polovičky, aby ste na fotkách nepôsobili rôznorodým dojmom. Obzvlášť kombinácia žiarivo biela košeľa a champagne šaty môže navodzovať zašlý až špinavý dojem. 

2. MATERIÁL – STAVTE NA PRVOTRIEDNU KVALITU

Materiál svadobnej košele by mal byť prvotriednej kvality, aby ženíchovi zabezpečil neustály pocit pohodlia. Ideálnou voľbou je košeľa zo 100 % bavlny, najlepšie v nekrčivej úprave non-iron, ktorá bude evokovať neustále svieži dojem. Čoraz väčšiu popularitu si v posledných rokoch získava bavlnená košeľa s prímesou elastanu. Táto kombinácia zabezpečí košeli pružnosť a zároveň odolnosť voči opotrebovaniu. Elastické vlákno nielen zvýši komfort, ale aj zníži krčivosť materiálu. 

Rada fotografa: Pri výbere košele nezabudnite, že v nej budete tráviť celý deň. Je preto je dôležité nielen sa v nej cítiť príjemne a uvoľnene, ale dbajte aj na kvalitu. Pri priesvitných materiáloch presvitá nielen pot ale aj tielko, čo na fotkách pôsobí veľmi rušivo. Práve to sa mnohokrát považuje za najväčšie faux pas pri svadobnej košeli. Daniel Sabol – Dansphoto

3. DOPLNKY – DAJTE SI ZÁLEŽAŤ NA ICH VÝBERE

K svadobnej košeli by ste nemali zabudnúť ani na doplnky v podobe kravaty, motýlika či dokonca manžetových gombíkov. Farba kravaty by mala byť rovnaká ako farba nevestinej kytice. K celkovému oživeniu svadobného outfitu môžete pridať farebnú vreckovku, ktorou viete vytvoriť decentný kontrast. 

Veľkým hitom sú aj drevené motýliky. Tu je však veľmi dôležité, aby ste nezvolili nevhodnú kombináciu – bielej košele a čierneho motýlika. Určite totiž nechcete, aby si vás hostia pomýlili s čašníkom. Rovnako nezabudnite na zapnutý vrchný gombík, čím budete pôsobiť formálnejšie. 

Manžetové gombíky tvoria samostatnú kategóriu pánskych doplnkov, ktorá dokáže náležite vyzdvihnúť výnimočnosť celého outfitu. Môžete si vybrať košeľu s dvojitou manžetou alebo košeľu s univerzálnou manžetou, ktorá umožňuje viacero možností zapínania. 

4. STRIH SVADOBNEJ KOŠELE

Pri výbere strihu svadobnej košele je veľmi dôležité riadiť sa výhradne postavou ženícha a jeho preferenciami. V prípade, ak má ženích štíhlejšiu postavu, bude lepšie vyzerať vo verzii Slim, ktorá zvýrazní jeho prednosti. Naopak, pokiaľ je ženích silnejšej postavy a uprednostňuje voľnosť pohybu, vhodnejší strih bude Klasik, ktorý ponúka priestor predovšetkým v oblasti pása.

5. DĹŽKA RUKÁVOV KOŠELE

Nemali by ste zabudnúť, že takáto košeľa musí mať vždy dlhé rukávy. Rovnako, ako to je pri ostatných košeliach, ktoré sa nosia v spoločnosti pod sakom. Krátky rukáv pánskej košele nie je podľa spoločenskej etikety vhodný a na takej výnimočnej udalosti, akou je svadba, by mohol pôsobiť nevhodne.

pánske doplnky

V prípade, ak si ešte stále neviete dať rady s výberom svadobnej košele, prečítajte si náš blog na tému „Svadobná košeľa snov“.