Triedenie šatníka – ako na to?

Upratovanie nepatrí medzi najobľúbenejšie aktivity, ktorým sa v pohodlí domova môžeme venovať. Napriek tomu by sme mu mali venovať patričnú dôležitosť. Pravidelne, minimálne dvakrát do roka – by sme sa mali zamerať aj na to, čo ukrývajú naše šatníky a skrine. Triedenie šatníka má totiž viacero výhod.

Dôvody, prečo triediť šatník:

  1. Prehľad v tom, čo vlastne mám
  2. Ušetrený čas pri výbere oblečenia
  3. Ušetrené miesto
  4. Vznik nových kombinácií a outfitov
  5. Priestor na doplnenie nových kúskov

Ako postupovať pri triedení?

Najťažšie je vždy začať. Potom už triedenie šatníka pôjde samo, uvidíte.

Začnite jednoducho – všetky veci zo skrine vyberte von, aby ste videli, akú kopu oblečenia vlastne máte. Následne si systematicky pripravte 2 kôpky. Jednu na oblečenie, ktoré ostáva a druhu na oblečenie, ktoré ide zo šatníka preč.

Neviete sa rozhodnúť?

Pri triedení oblečenia si odpovedzte na tieto otázky:

  1. Kedy som túto vec mal naposledy na sebe?
  2. Ako často to nosím?
  3. Cítim sa v danom oblečení príťažlivo, pohodlne a naozaj mi sedí?
  4. Obliekol by som si ho zajtra?
  5. Je to ešte zachované?

Pomocou týchto otázok by ste sa mali pri jednotlivých kúskoch rozhodnúť omnoho ľahšie. Nepodvádzajte, uvedomte si, že ak ste jednu košeľu na sebe nemali 3 roky, asi si ju neoblečiete ani v blízkej budúcnosti.

Ak vám otázky nestačia, skvelou alternatívou je vyskúšať si oblečenie – či vám stále naozaj sedí a či sa v ňom cítite pohodlne. Samozrejme, aj tu si musíte pravdivo povedať, či si daný kúsok naozaj v blízke dobe oblečiete.

Čo by malo zo šatníka odísť

Okrem otázok si môžete pomôcť pri triedení aj tým, že si poviete, aké podmienky musí spĺňať oblečenie, ktoré si doma necháte.

Určite by ste si nemali odkladať:

  1. veci, ktoré ste na sebe nemali 2 roky
  2. veci, ktoré vám sú malé alebo veľké
  3. nenositeľné veci, ktoré si odkladáte kvôli citovej väzbe

A čo po triedení?

Ak ste svoje veci rozdelili do dvoch kôpok, oblečenie, ktoré si nechávate, môžete pekne a prehľadne odložiť späť do skrine a tešiť sa, až si ho oblečiete.

S kôpkou, ktorá je určená na vyradenie zo šatníka, postupujte nasledovne: pretrieďte ju na veci, ktoré sú zachovalé a vedia ešte poslúžiť iným, a na veci, ktoré sa už hodia len na handry či iné využitie bez nosenia.

Oblečenie, ktoré je zachovalé, môžete buď speňažiť na rôznych bazároch alebo na sociálnych sieťach, vymeniť ho za iné oblečenie či darovať ľuďom v núdzi.

To, čo už ne nenositeľné, môžete buď doma zužitkovať ako handry v domácnosti, alebo rovnako posunúť ďalej, napríklad do útulkov so zvieratkami.

Pozor!

Vďaka vytriedenému šatníku získate priestor, ktorý sa nesnažte hneď zaplniť rovnakým množstvom oblečenia. Spomeňte si na to, čo ste vytriedili (koľko vecí ste na sebe od zakúpenia mali maximálne 3-krát?).

Neurobte rovnakú chybu a nezačnite šatník zapĺňať oblečením, ktoré skončí rovnako. Ničí to vašu peňaženku aj životné prostredie. Doplňte svoj šatník oblečením, ktoré naozaj potrebujete a aj využijete. Stavte na nadčasové kúsky, ktoré sú must have v šatníku. U dám by to mali byť elegantné jednofarebné šaty. džínsy, košeľa, u mužov zas čierne nohavice a biela košeľa, ktorá z módy nevyjde nikdy.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.