Svadobná košeľa snov? Pomôžeme vám pri výbere

Máte dohodnuté miesto konania obradu i hostiny, vybrali ste si nádherné obrúčky, zabezpečili výzdobu i fotografa a nevesta sa teší z tých najdokonalejších svadobných šiat. Ostáva už len zaodieť ženícha a k obleku mu vybrať perfektne padnúcu elegantnú svadobnú košeľu. Často opomínaná súčasť svadobného odevu môže vizáž pána povýšiť priam neskutočne, preto si dajte záležať na tom, aby svadobná košeľa naozaj disponovala potrebnými neoceniteľnými vlastnosťami. „Posvietili“ sme si na najzákladnejšie z nich.

V centre pozornosti materiál


Rozhodne najdôležitejším aspektom, ktorý by ste pri kúpe svadobnej košele mali brať do úvahy, je samotný materiál. Musí byť prvotriedny, luxusný, skrátka top. Ide o záležitosť, na ktorej by ste nemali šetriť. Súčasným trendom sú košele zo 100-percentnej bavlny. Ideálna je tiež nekrčivá úprava Non-iron. Veľmi obľúbenou voľbou ženíchov sú však aj druhy bavlny ako popelín (odolný a priedušný), twill (elegantný jemný s diagonálnou štruktúrou), rybia kosť (veľmi mäkký s jemnou štruktúrou) alebo Royal Oxford (jemný).

Strih voľte podľa postavy


Hlavné je brať do úvahy typ vašej postavy. V ponuke sú klasické elegantné Comfort košele, Super slim a Modern slim modely. Klasika vás ničím neprekvapí, je vo všetkých miestach rovnako široká a zakryje menšie nedostatky. Chybu urobíte len v prípade, ak si zbytočne zvolíte o dve čísla väčšiu veľkosť. Slim modely predstavujú košele úzkeho a vypasovaného strihu, ideálne predovšetkým pre útle alebo vyšportované postavy. Košeľa sa stáva doslova vašou druhou kožou, preto to bez skúšania rozhodne nepôjde.

Svadobná košeľa zlej farby môže pokaziť dojem


Biela, smotanová, mokka, ivory? Tu v podstate nemáte veľmi čo váhať, pretože farba svadobnej košele je závislá od farby svadobných šiat nevesty. Podľa svadobného fotografa Daniela Sabola je práve farba svadobnej košele častým prešľapom ženíchov v našich končinách a môže pokaziť dojem aj z toho najdokonalejšieho umeleckého záberu.
Biela svadobná košeľa predstavuje nestarnúcu klasiku a rozhodne ňou nič nepokazíte. Pozor však na to, že nie je biela ako biela, preto si ju vždy vopred pozrite osobne a ideálne aj na dennom svetle. Zároveň je potrebné zamyslieť sa nad skutočnosťou, že snehobiely odtieň zvýrazňuje všetky nedokonalosti pleti, takže nemusí byť vhodný úplne pre každého.

Výber goliera môže byť celá veda


Svadba je udalosť najvyššieho stupňa dodržiavania etikety, preto musí byť golier košele jednoznačne vždy zapnutý. Pozor si dajte napríklad na to, že ak si na svadobnej košeli zapnete najvrchnejší gombík, golier by vám mal pekne obopínať krk a nesmie vás škrtiť. Medzi krkom a golierom by mal ostať voľný priestor na jeden prst. Konce goliera musia byť zrkadlovo identické – žiadny cíp nesmie vyčnievať. Golier musí stáť rovno, nesmie odstávať. Odborníci delia typy golierov na Kent, Cutaway a President Collar. Nelámte si však zbytočne hlavu nad tým, aké sú medzi nimi rozdiely, a nechajte si poradiť priamo v predajni.

Dĺžka rukávov má prísne pravidlá


Myslíte, že ide o banalitu, nad ktorou sa nemusíte vôbec zamýšľať? Ste na veľkom omyle. Dĺžka rukávov je totiž mimoriadne dôležitá. Pri skúšaní si nechajte ruky visieť voľne popri tele a rozopnite si gombíky na manžetách. Dĺžka rukáva musí siahať po začiatok koreňa palca na ruke. Ak si následne gombík na manžete zapnete, rukáv by mal vyčnievať približne dva centimetre. Nad krátkymi rukávmi ani neuvažujte. Svadobný bontón ich prísne zakazuje.

Priznané gombíky či gombíková léga?


Na výber máte z dvoch možností. Buď siahnete po modeli s priznanými gombíkmi alebo si, čo je čoraz populárnejšie, zvolíte variant so zapínaním, ktoré je šikovne skryté pod lemom látky a vytvára tak dojem jednotnosti. Nazýva sa to gombíková léga. Svadobná košeľa by mala mať rozhodne na manžetách zapínanie na manžetové gombíky, ktorých výber tiež nepodceňte.

Aj svadobná košeľa potrebuje doplnky


Pýtate sa, aké už len môže mať svadobná košeľa doplnky? Je ich hneď niekoľko a ich nesprávnym výberom môžete šmahom ruky zmariť celé úsilie, ktoré ste venovali výberu košele. Rozhodne si po ňu napríklad neobliekajte biele tielko ani tričko, ktoré bude viditeľne presvitať. Pôsobí to mimoriadne nevkusne. V súčasnej dobe už je na trhu k dispozícii množstvo „neviditeľných“ telových tričiek, ktoré sú doslova na nezaplatenie. Ideálne je zvoliť si model so zosilneným podpazuším, ktorý oceníte najmä pri bujarej zábave. Manžetové gombíky sme už spomínali, no veľký dôraz klaďte aj na výber kravaty či motýlika. Ideálne je vyskúšať ich ešte priamo v predajni spolu s košeľou. Motýlik sa musí vždy viazať, nesmie byť na gumičke či pracke. Kravata tiež podlieha módnym trendom, aktuálne by mala byť skôr úzka a jej špic by mal po uviazaní končiť tesne nad sponou opaska. Základná etika určuje, že uzol by tiež nemal byť užší ako samotná kravata.