Pánske doplnky na výnimočné príležitosti: manžetové gombíky aj traky

Čaká vás v najbližšom období špeciálna príležitosť – oslava či svadba? Vyskladajte si svoj outfit tak, aby ste sa v ňom cítili dobre a zároveň vyzerali štýlovo a zladene. Poradíme vám, ako na to – nepodceňte pánske doplnky.

Samozrejme, základom každého pánskeho oblečenia na spoločenské podujatia je kvalitná košeľa. Ak potrebujete poradiť s jej výberom, prečítajte si naše odporúčania, ako si vybrať košeľu. Na formálne príležitosti sa stále hodia skôr tradičné biele košele – čisté či s jemným vzorom. Pod ne si nezabudnite neviditeľné tielko, aby ste sa vyhli mokrým škvrnám na košeli.

Výber košele závisí od konkrétneho typu podujatia, napríklad na uvoľnenú rodinnú oslavu si určite môžete vziať vzorovanú košeľu. Rovnako tak môžete siahnuť po oblekovom komplete – sako, nohavice a vesta – alebo si zladiť sako a nohavice bez toho, aby spolu tvorili oblek. V súčasnosti sa už čím ďalej, tým viac dáva priestor na experimentovanie aj mužom. Ak patríte medzi tých, ktorí sa radi vyjadria aj svojím outfitom, využite to.

panske doplnky

Pánske doplnky, ktoré môžete využiť

Manžetové gombíky

Formálne košele majú najčastejšie rukáv ukončený manžetou, ktorá na zapínanie potrebuje manžetové gombíky. Tie teda majú praktické aj ozdobnú funkciu – spájajú manžety na košeli a držia rukáv pokope a dotvárajú outfit.

Zároveň je francúzska manžeta na košeli príležitosťou na to, aby ste sa vyjadrili. Tematické manžetové gombíky sú na to ako stvorené. Môžete nimi vyjadriť svoje povolanie, záľuby či preferovaných superhrdinov. Výber na trhu je naozaj široký.

Manžetové gombíky môžu byť z rôzneho materiálu – z cenných kovov, dreva, ocele či mosadze.

Kravata alebo motýlik

Tieto pánske doplnky sa neustále bijú o popularitu. Prednedávnom hral jednoznačne prím motýlik, keďže bol okrem látkového prevedenia dostupný aj drevený či plastový motýlik. Popritom sú však pre gentlemanov stále lákavé aj pánske kravaty. Vďaka modernému úzkemu strihu vedia opticky zoštíhliť a vyzerajú štýlovo.

To, či sa nakoniec rozhodnete pre kravatu, alebo motýlika, je v konečnom dôsledku len a len na vás. Najlepšie sa rozhoduje tak, že outfit máte rozložený pred sebou – ešte lepšie je, ak si ho aj rovno oblečiete a vyskúšate, čo k čomu sedí. Pozor, aby ste pánske doplnky neprekombinovali – aj manžetové gombíky, aj vesta, aj traky, nebodaj aj šerpa a ešte kravata – predná časť vášho tela by opticky vyzerala nesúrodo a nabrala by množstvo vrstiev, ktoré by spolu nemuseli ladiť.

Ak však patríte medzi fanúšikov kravaty, skúste si ju najbližšie uviazať inak alebo si na ňu pripnite ozdobnú sponu.

Traky

Pre niekoho sú traky staromódne, iní muži ich však nosia s radosťou. Ako sme už načrtli, aj pri trakoch platí, že ich zaradenie/vylúčenie z outfitu by malo vychádzať aj z celkového výzoru vášho zovňajška.

Traky môžete rozlišovať podľa zapínania o nohavice – na klipy alebo na gombík – a podľa šírky trakov.

Traky na klipy majú univerzálnejšie a jednoduchšie použitie, sedia na takmer akékoľvek nohavice. Môžu však poškodiť nohavice, čo nie je ich prínosom. Gombíkové traky sa pripínajú na gombíky, ktoré sú našité na vnútornej stane nohavíc. Sú praktické, nemusíte sa báť odopnutia pri šialených pohyboch a nepoškodzujú nohavice.

Naberte Odvahu Na Traky

Šírku trakov odporúčame odhadnúť na základe vášho hrudníka, celkovo sa však hodia na každodenné nosenie aj formálne príležitosti skôr užšie traky. Zlatým stredom sú traky so šírkou od 3 do 4 centimetrov.

Pri výbere trakov sa pozrite aj na to, ako v nich vyzeráte zozadu. Môžete si totiž vybrať z trakov do písmen Y, X alebo H. Najčastejším prevedením sú traky do Y.

Veselé ponožky

Trend farebných ponožiek k formálnemu oblečeniu nie je ničím novým. Aj dvojfarebný striedmy outfit tak viete oživiť hravo a pritom premyslene. Ak si nepotrpíte na striedme a striktne ladiace doplnky, určite neváhajte oživiť oblek a košeľu veselými ponožkami.

Ak ste pri čítaní nášho blogu prišli na to, že potrebujete doplniť či oživiť svoj šatník, vyberte si z našej ponuky pánskych košieľ na formálne príležitosti aj každodenné nosenie. Doplnky – manžetové gombíky, kravaty, motýliky či opasky a traky nájdete zatiaľ v našej kamennej predajni na Levočskej 36 v Prešove.

Dajte nám vedieť v komentári na Facebooku, aký pánsky doplnok najradšej nosíte vy.