Ako si vybrať košeľu?

Tak, ako sú v šatníku žien „must have” malé čierne šaty, u pánov to je zas biela košeľa. Hodí sa na každodenné nosenie, pracovné pohovory či špeciálne príležitosti. Otázkou ale je, ako si vybrať košeľu, aby bola skvelá?

Do vášho šatníka si smelo zadovážte viacero bielych košieľ, ktoré sa budú líšiť mierou formálnosti, materiálom či vzorom. Všetky by vám však mali dokonale padnúť a mali by ste sa v nich cítiť príjemne. Rozhodujúcimi parametrami je správna veľkosť, strih a materiál košele.


Veľkosť podľa krku

Určiť veľkosť košele je jednoduchšie, než si myslíte. Potrebujete na to len krajčírsky meter. Zmerajte si ním obvod krku pod ohryzkom. Pri meraní medzi meter a krk vložte 2 prsty a výsledné číslo zaokrúhlite nahor. Tak sa nemôže stať, že vás bude košeľa na krku škrtiť.

Pri skúšaní sa zamerajte na rôzne detaily, ktoré odhalia, či vám košeľa sedí. Váš trup by mala obopínať tak akurát bez toho, aby sa na niektorých miestach vzdúvala, ťahala alebo sa otvárala medzi gombíkmi. Skvele sedieť by na vás mala aj po zakasaní do nohavíc či pri sedení. Rukáv košele by mal zakrývať zápästie aj keď končatinu zohnete.

Ako Si Vybrať Košeľu?

Strih podľa postavy

Najčastejšie sa košele delia podľa dvoch základných strihov. Slim fit košele sú, ako už naznačuje názov, vhodné pre pánov so štíhlejšou a menšou postavou. Sú strihané tak, aby telo obopínali čo najlepšie. Regular fit košele sú klasického strihu, ktorý ocenia najmä väčšie typy postáv. Pri tomto type košele budete mať pocit voľnosti bez toho, aby vás nepríjemne sťahovala.

Okrem týchto základných strihov existuje ešte aj extra slim fit, prípadne sa názvy strihov líšia. Základný rozdiel ale ostáva stále ten istý.

Problém s výberom košele majú predovšetkým páni s nekonfekčnými postavami, ktorým nemusí sadnúť veľkosť a strih. Odporúčame im najmä hľadanie a skúšanie, prípadne si môžu dať košeľu ušiť na mieru.

panske kosele Venergi

Kvalitný materiál

Tri najčastejšie materiály využívané pri šití košieľ sú bavlna, hodváb a zmes hodvábu a bavlny. Ak sa chcete v košeli cítiť príjemne bez nadmerného pocitu potenia, vyberajte si košele s čo najmenším zastúpením umelých vláken, ktoré zamedzujú prirodzené dýchanie pokožky.

Venergi má v ponuke biele košele so 60 alebo 70 % zastúpením bavlny, ktorá patrí medzi najpríjemnejší materiál. Je mäkká, jemná, absorbuje vlhkosť a zároveň je odolná a nežmolkuje sa, vďaka čomu košeľa vydrží dlhšie.


Rozhoduje aj golier

Dôležitým prvkom košieľ je golier, ktorý opticky vytvára hranicu medzi košeľou a vaším krkom a hlavou. Jeho veľkosť a strih môže pôsobiť lichotivo, ale rovnako môže mať aj úplne opačný efekt.  Ideálnym je klasický golier, ktorý sa nosí bez doplnkov, ale pasuje k nemu aj motýlik či kravata.

Košeľa s golierom typu button-down sa hodí na neformálnejšie denné nosenie. Tento golier je charakteristický tým, že je gombíkmi pripnutý ku košeli a aj vždy musí ostať pripnutý.

Formálnym typom golieru je tzv. cutaway, ktorý je široko otvorený a hodí sa doň široké viazanie doplnku. Nie je vhodný pre pánov so širším krkom, pretože bude pútať pozornosť na krk a upozorňovať naň.

Samozrejme, pri hľadaní skvele padnúcej košele je najideálnejšie, ak si viete pred kúpu vyskúšať rôzne strihy a veľkosti košieľ, aby ste našli tú správnu. Určite vám odporúčame navštíviť predajňu so širokým sortimentom na Levočskej 36, kde vám s výberom radi poradíme.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.