Kravata či motýlik?

Nosenie obleku je pre väčšinu pánov (ktorí ho nenosia denne) v určitom zmysle výnimočným aktom. K správne zladenému obleku určite patrí aj jeho najväčšia ozdoba: kravatamotýlik. Viete však ako ich správne prepojiť s košeľou a kedy je vhodnejšie zvoliť namiesto kravaty motýlika? Firma Venergi ponúka široký sortiment doplnkov a tu je pár rád ako sa zorientovať v dueli kravata verzus motýlik.

Látka ovinutá okolo krku

Kravata Či Motýlik?Začiatky nosenia kravaty siahajú podľa dobových malieb do starovekých čias. V Egypte či Číne uži nosili samostatný kúsok látky ovinutý okolo krku a vždy bol spojený s ich vznešenejším postavením. Samotné slovo kravata pochádza z francúzskeho „la croate“ (neskôr „la cravatte“), zo 17. storočia a označovalo chorvátskych vojakov verných Ľudovítovi XIV, ktorí nosili výrazný kúsok látky okolo krku. Dnešná verzia kravaty pochádza z 19. storočia, kedy sa včlenila do pánskej každodennej módy. 21. storočie kravate veľmi praje a s tým aj všetkým možným štýlom, materiálom, z ktorých sa vyrába a uzlom, do ktorých sa viaže.

Kravata sa môže dolaďovať:

  • tón v tóne: ak je košeľa farebná, kravata môže byť rovnakej farby, ale nemusí byť úplne rovnakého odtieňu
  •  vzorom: kravata môže byť aj inej farby ako košeľa, ale vzor ktorý má na sebe ju prepája s košeľou
  • s oblekom: v kombinácii s bielou, čiernou alebo krémovou košeľou sa môže kravata prispôsobiť farbe obleku
  • so šatôčkou v náprsnom vrecku: v ponuke je dnes dostať aj celú sadu (kravata, šatôčka, manžetové gombíky) vyrobenú z rovnakého materiálu. Keď je pán trochu odvážnejší, môže toto zladenie nedodržať a tak akcentovať buď kravatu alebo šatôčku
  • s ponožkami: posledným hitom vo formálnom oblečení je zladenie farby kravaty s ponožkami (samozrejme tými oblekovými)

Kravata je povinným prvkom určite na svadbe (ako ženích ale aj ako hosť), na ceremónii (napríklad na promócii), na pracovnom pohovore (ak je to pozícia, kde je vyžadovaný tento dress code), ale ani na neformálnejších príležitostiach ňou muž nič nepokazí (oslava, stretnutie, večera).

Uzly, ktoré sa na kravate uväzujú môžu byť malé alebo veľké. Veľkosť uzlu by sa mal prispôsobiť golieru košele a teda širší golier si vyžaduje väčší uzol a na menšom golieri pekne vynikne útlejší uzol. Je potrebné brať do úvahy aj materiály košele a kravaty, veľkosť a dĺžku krku konkrétneho pána. V optike celkovej jeho postavy dbajme na to, aby uzol nevyznel masívne alebo naopak nevýrazne.

Malé kravatové uzly sú napríklad:
– Four in Hand
– Half Windsor
– Kelvin
– Kent
– Murrell

Medzi veľké kravatové uzly patria:
– Windsor full
– uzol Princ Albert

Na internete už dnes nájdeme aj tutoriály ako sa jednotlivé uzly naučiť uviazať.
Základným pravidlom je vhodná dĺžka uviazanej kravaty: kravata má prekrývať sponu opasku.

Motýlik

Motýlik čiernej alebo bielej farby je neoddeliteľnou súčasťou smokingu. Je veľmi vhodným doplnkom fraku, ale aj páni obľubujúci obleky ho určite môžu zakomponovať. Práve pri oblekoch funguje veľmi podobne ako kravata a jeho ladenie k obleku či košeli je obdobný. Je taktiež možné zadovážiť si sadu motýlik – šatka – manžetové gombíky. Naša značka Venergi ponúka aj doladenie väčšieho a menšieho motýlika v tom istom štýle pre veľkých aj malých gavalierov (teda pre otca a syna).

Ako Zladiť Košeľu S Motýlikom?V porovnaní s kravatou motýlik bude pôsobiť mladistvejšie a o čosi uvoľnenejšie, aj keď stále nebude narušovať formálnosť obleku. Výber motýlika alebo kravaty v podstate záleží na osobnej preferencii každého pána a jeho záľube v jednej či druhej ozdobe svojho obleku.

Žeby sa v dueli kravata verzus motýlik momentálne rysovala remíza?

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.