Historický vývoj košieľ

Ako ďaleko siaha historický vývoj pánskych košieľ? Ako vyzerala košeľa v minulosti, akú úlohu zastávala a kedy prišla zmena?

Pánska košeľa v minulosti  

V minulosti, zhruba do konca 18. storočia, zastávala košeľa v spoločnosti úlohu spodnej bielizne. Z tohto obdobia pochádza aj zvyk, pravidlo – zákaz vyzliekania saka v spoločnosti. Francúzsky kráľovský dvor sa dostal na pomyselný “módny trón„ a teda určoval módny trend. Koncom tohto storočia sa začali formovať podoby pánskych košieľ.

Kedy došlo k prevratu odievania?

V tých časoch patrilo k modernému mužskému oblečeniu úzky dlhý kabát, pod ním vesta a pánska košeľa vpredu zdobená jemnými čipkami a výšivkami. Ľan alebo hodváb, bielej farby boli v tých časoch tým najčastejším materiálom na výrobu pánskych košieľ. Stala sa tak prevažne výsadou vyššej vrstvy.

Historický vývoj košieľ a ich dnešná podoba 

Pánske košele podobné tým dnešným sa začali objavovať koncom 19. storočia. V tom čase už obsahovali vpredu zapínanie na gombíky. Začiatkom tohto storočia sa košeľa nosila so stojatým golierom a obľubovali ju prevažne obchodníci a vyššia vrstva, ktorá si pánske košele nechávala šiť na zákazku u krajčíra. V rokoch 1870 doslova explodovala ponuka farieb a vzorov pánskych košieľ. Zmizol pevný golier a košeľa sa šila viac na mieru k tvaru tela. V súčasnosti je košeľa dôležitou súčasťou každého spoločenského odevu pre mužov tak aj pre ženy. Dostanete košele rôznych strihov, farieb, veľkostí. Materiály na výrobu pánskych košieľ sú rôzne a v rôznych kvalitách. Na výber je toho skutočne dosť. Dneska je kvalitná košeľa doplnkom nielen k obleku, ale často sa kombinuje aj s obľúbenými rifľovými nohavicami. Určite, by však aspoň základná biela pánska košeľa nemala chýbať v žiadnom šatníku správneho gentlemana.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame 🙂