10 zaujímavostí o košeliach, ktoré vás možno prekvapia

Pre mužov je košeľa základný kúsok šatníka. Určite máte aj vy doma aspoň jednu košeľu, ktorú si obliekate na slávnostné a formálne príležitosti. Pripravili sme si pre vás zaujímavosti o košeliach – ak by ste náhodou mali pocit, že tento kúsok bol vždy taký, aký ho poznáte! 🙂

Viaceré tieto fakty súvisia s historickým vývojom košieľ, ktoré boli kedysi výlučne pánskym kúskom oblečenia.


Zaujímavosti o košeliach

1. Obliekanie cez hlavu

Dnes sa nám to môže zdať nepredstaviteľné, ale v minulosti, do 18. storočia, sa obliekali košele výlučne len cez hlavu. Boli bez zapínania, bez goliera a pôsobili skôr ako taká veľká nočná košeľa či oversize tričko. 

2. Neodhaľujte svoju košeľu!

S prvým bodom súvisí aj etiketa časov minulých – košeľa bola považovaná za spodná bielizeň, vždy bola prekrývaná sakom či vestou. Preto nebolo slušné ukazovať sa na verejnosti či v spoločnosti v košeli. Ak by nás dnes navštívil niekto z minulosti, bol by teda pekne pohoršený 🙂 

3. Gombíky po celej dĺžke

Súčasné zapínanie košieľ – gombíky po celej dĺžke – uzrela svetlo sveta až v roku 1871. Vtedy si firma Brown, Davis & Co dala zaregistrovať takúto podobu košele, ktorá sa však do obľuby dostala až v 1. polovici 20. storočia. 

4. Pripravený na súboj

Z historického vývoja je zaujímavý aj fakt, prečo majú pánske košele zapínanie – gombíky – na pravej strane košele. Vychádza to z toho, že v minulosti mali muži na kabátoch či sakách gombíky tiež vpravo a to preto, aby sa pri súbojoch mohli jednoducho rozopnúť ľavou rukou a vo svojej dominantnej (pravej) ruke držať zbraň. 

5. Stojí golier, stojí 

Ak máte skúsenosti s vysoko formálnym oblečením – frakom či smokingom, tak si viete predstaviť, aké goliere sa nosili kedysi. Áno, je to tak, aj keď sa nám to už dnes zdá asi veľmi nepraktické, ale až po 1. svetovej vojne sa začali na košeliach objavovať viac ležaté goliere než tie stojaté. Košele so stojatými goliermi šili krajčírky na mieru a boli len biele. 

6. Náprsné vrecká verzus vesty

Košele s náprsným vreckom sa podľa bontónu môžu nosiť v neformálnejšom prostredí, na formálne príležitosti však nepatria. Sčasti za to môže aj to, že formálny outfit u pánov pozostáva z trojdielneho obleku – saka, nohavíc a vesty. Keď v minulosti ustupovali vesty v každodennom nosení do úzadia, prihlásili sa o slovo náprsné vrecká – preto sa v súčasnosti, dalo by sa povedať, vylučujú pri nosení. 

7. Perieme len goliere a manžety

Takúto vychytávku by možno prijalo pár ľudí aj v súčasnosti. Kým sa na trhu neobjavili práčky na pranie, košele mali odnímateľné goliere a manžety. Keďže šlo o viditeľné časti košieľ, udržiavali sa vo väčšej čistote ako telo košele. 

8. Hráč póla – módny návrhár 

Máte doma košeľu, ktorej golier má na sebe malé gombíky? Tak za týmto praktickým upevnením goliera stáli hráči póla, ktorí pri hre nepotrebovali žiaden problém s videním či povievaním goliera. A tak vznikol tzv. button down – golier s gombíkmi. 

9. Podľa goliera poznáš úroveň človeka

Hovorí vám niečo pojem white collar? Na základe košieľ sa totiž v minulosti rozlišovalo, k akej spoločenskej vrstve muž patrí. Úradníci, vyššie postavení a gentlemani nosili biele košele (aj s bielymi goliermi, ako inak). Muži, ktorí pracovali manuálne a patrili k nižším vrstvám, napríklad robotníci, nosili farebné košele aj preto, aby maskovali prípadnú špinu. Často šlo o modré košele, preto sa títo ľudia označovali aj ako blue collar.

10. Košeľa už aj pre ženy

Košeľa bola kedysi výlučne pánsky kúskom oblečenia. V minulosti mali ženy výrazne odlišné časti oblečenia než muži. Kto by to vtedy tušil, že to, čo nosia muži, budú vo veľkom vyhľadávať aj ženy. Košeľa totiž dnes patrí medzi povinný kúsok nielen pánskeho, ale aj dámskeho šatníka a hodí sa na množstvo príležitostí. 

Určite to nie sú všetky zaujímavosti o košeliach – žiaľ, mnohé z nich si už nikdy nebudeme môcť overiť a musíme sa spoliehať na dostupné zdroje.

Ak ste prišli na to, že váš šatník by si zaslúžil novú košeľu, vyskúšajte nás osloviť pomocou kontaktného formulára Jeho výhodou je individuálny a profesionálny prístup. Vďaka komunikácii s našimi kolegami pre špecifikáciu objednávky vám príde domov košeľa, ktorá vám naozaj sadne a budete s ňou nadmieru spokojný.

Aby ste boli stále v obraze, navštívte náš Facebook a Instagram.