Ako sa obliecť na pracovný pohovor?

Na väčšinu dôležitých udalostí v živote si dávame záležať aj na to, ako sme oblečení. Platí to pri štátniciach, promóciách, svadbe, krstinách… Dôležitým a rozhodujúcim životným momentom môže byť aj pracovný pohovor.

Cieľavedomý človek, ktorý má skutočný záujem o ponúkanú prácu, sa na pohovor adekvátne pripraví – skontroluje a vycibrí životopis, naštuduje informácie o firme, popýta sa známych. Podceniť by však nemal ani svoj zovňajšok. 

Aj keď rozhodujúce sú znalosti, skúsenosti a chuť pracovať, netreba podceniť ani prvý dojem, ktorý zanecháte pri osobnom pohovore. Ten vám môže len pomôcť presvedčiť personalistu o tom, že váš záujem o prácu je seriózny.

Máme preto pre vás 5 tipov, ako sa obliecť na pracovný pohovor.

1. Čisté oblečenie

Je alfou a omegou, ktorá platí, ak si oblečiete čokoľvek – značkové oblečenie módneho návrhára z jeho najnovšej kolekcie, ale aj oblečenie, ktoré vyťahujete zo skrine pravidelne len pri výnimočných udalostiach. Mať staršie oblečenie nie je hanbou, hanbou je mať ho špinavé, nevyžehlené a neudržiavané.

2. Na úrovni

Na pracovný pohovor sa oblečte reprezentatívne a adekvátne formálnej udalosti. Výber vhodného outfitu závisí aj od pozície, o ktorú sa uchádzate, a od spoločnosti, v ktorej interview absolvujete. 

3. Menej je niekedy viac

Pri výbere outfitu sa držte klasiky – oblek, košeľa, kravata alebo motýlik a spoločenské topánky. Ak sa uchádzate o miesto manažéra, na mieste je formálnejší outfit, ak sa uchádzate o kreatívnejší job, môžete kombinovať neotrhané rifle, košeľu a sako. Ak nie ste módny návrhár, vyhýbajte sa úplnej extravagantnosti, ako vlastným kreáciám či žabkám na nohách.

4. Stojmo, sedmo…

Oblečenie na pohovor si vyskúšajte pred samotným pohovorom a skontrolujte, ako vám sedí pri rôznych pohyboch. Nevyhŕňa sa vám rukáv príliš vysoko pri podávaní ruky? Môžete si sadnúť bez toho, aby ste sa cítili obmedzovaný oblečením? 

5. Must have kúsok

Základným kúskom na pracovný pohovor, samozrejme, okrem spodnej bielizne, je košeľa. Najštandardnejšia je práve biela, s ňou nič nepokazíte. Okrem nej však môžete zvoliť aj svetlý variant s jemným vzorom alebo košeľu v inej striedmej farbe, napríklad svetlosivú alebo svetlomodrú. 

K príprave na pracovný pohovor máme ešte jednu radu – zachovajte si psychickú pohodu, verte sebe a svojim skúsenostiam a nestresujte. Veríme, že aj adekvátny outfit vám dodá istotu.

Nezabudnite nás sledovať na Facebooku a Instagrame.