Tipy na dokonalý plesový outfit

Chystáte sa na ples a neviete čo na seba? Poradíme vám!
Ako prvé si určite všimnite na pozvánke, aký typ odievania sa od vás vyžaduje. Podľa toho môžete jednoducho prispôsobiť svoj outfit. Ples sa radí medzi významné spoločenské udalosti a tak je potrebné dodržiavať predpísaný dress code. Najčastejšie sa vyžaduje takzvaný “black tie dress code”. Čo tým chcel hostiteľ povedať?

“Black tie”

Pod pojmom “black tie” sa rozumie čierny pánsky smoking, ktorý je v súčasnosti považovaný za vrchol pánskej elegancie. Zároveň je aj tou najideálnejšou voľbou, ak sa chystáte na ples a na pozvánke nie je uvedený “dress code”.

Sako

V prvom rade sako. Smokingové sako nemá žiaden rázporok, prípadne môže mať dva, pre väčšie pohodlie. Podľa materiálu klopy saka si vyberte aj šerpu okolo pásu a vestu. Môžete zvážiť aj bielu vreckovku do náprsného vrecka, ktorá dodá ešte väčšiu eleganciu. Klasické smokingové sako má jeden gombík, ktorý môžete mať rozopnutý v stoji. V tom prípade je však nevyhnutné mať šerpu alebo vestu, aby zakryla okraje nohavíc. Ak máte dvojradové sako so 4 alebo 6 gombíkmi, zapnite si všetky, prípadne nechajte rozopnutý iba jeden spodný gombík. V tomto prípade nie je potrebná šerpa alebo vesta, keďže vás sako dostatočne zakrýva.

Nohavice

Smokingové nohavice spoznáte okamžite ako ich uvidíte. Líšia sa lesklým bočným pásom, ktorý prekrýva bočný šev a tiež nemá putká na opasok. Rozdielom je tiež ukončenie nohavíc. U klasických oblekových nohaviciach to je manžeta, pri smokingových táto manžeta chýba. Mali by byť rovnakého materiálu ako sako, až na výnimku keď je sako zo zamatového materiálu, ku ktorému sa hodia aj klasické smokingové nohavice. Musia byť však dostatočne vysoké, aby sa nestalo že ich okraj niekto uvidí. Dokážete ho skryť buď pod sako alebo šerpu či vestu.

Košeľa

Jedinou prípustnou podľa etikety je biela pánska košeľa. Tie nájdete aj v našej ponuke Venergi. Gombíky na košeli by mali byť menej výrazné a ideálne skryté. Manžety by mali byť dvojité alebo s francúzskym zapínaním.. Určite si neberte pod košeľu biele tielko alebo tričko. Má vo zvyku presvitať a bude tak vyzerať neupravene. Zvoľte radšej tielko alebo tričko v telovej farbe, ktorá ideálne zakryje prípadné problémy s potením.

Topánky

Ku smokingu sa najlepšie hodia čierne topánky z lakovanej kože tzv. lakovky. Ide o topánky typu oxford. Tieto topánky majú špičku a strednú časť z jedného druhu kože. Typické sú aj jednoduchým viazaním a nie príliš výrazným či veľkým opätkom. Ponožky by mali byť výhradne čierne a dostatočne vysoké aby vám zakrývali nohy aj pri sedení.

Motýlik

Do smokingu by sa mali výhradne nosiť čierne motýliky. Biely motýlik sa naopak výhradne hodí ku fraku. Materiál motýlika by sa mal zhodovať s klopami saka, čo zaistí jednoliaty a elegantný vzhľad. Viazanie motýlika je na vás ale nebojte sa poprosiť o pomoc, napríklad svoju krásnu priateľku.

Veríme, že vám tieto tipy pomohli a vy na najbližšom plese zažiarite.

Prezrite si našu ponuku produktov na www.venergi.sk

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.