Všetko o viazaní kravát

Určite sa nejeden z vás ocitol v situácii, kedy ste si potrebovali elegantne uviazať kravatu, no nevedeli ste ako na to. Možností máte neúrekom, avšak existuje zopár základných kravatových uzlov, s ktorými zažiarite pri každej príležitosti. Nakoľko uzlov je mnoho, radi by sme vám predstavili aspoň zopár z nich. Základom je však naučiť sa jednoduchý uzol, od ktorého budete môcť odvíjať ďalšie štýly viazania kravaty.

 

 

kravata

Jednoduchý uzol

Tento druh viazania kravát sa používa najčastejšie kvôli svojej jednoduchosti a možnému zladeniu takmer ku všetkým štýlom košieľ. Má trojuholníkový a predĺžený tvar. Jednoduchý uzol sa hodí na každú príležitosť a dokonale padne na každý golier. Je veľmi ľahké sa ho naučiť, nakoľko má vo svojom postupe len malý počet krokov, ktoré musíte urobiť. Mimoriadne svedčí vysokým mužom a ušetrí vám kopu času pri viazaní kravaty.

Uzol Windsor

Uzol Windsor bude vašim vhodným spoločníkom pri pracovných konferenciách, pohovoroch či meetingoch, kde potrebujete vyjadriť svoju eleganciu a štýl v jednom. Má trojuholníkový, úzky a v hornej časti rozšírený tvar. Dokonale pristane mužom, ktorí majú dlhší krk, nakoľko ho opticky upravia. Tento druh viazania je vhodné zladiť s jednoduchým štýlom košieľ a klasickou čiernou či bielou farbou košele.

 

Uzol Four in hand

Názov Four in hand vznikol v 19. storočí a bol pomenovaný podľa pánskeho klubu. Tento uzol sa vyznačuje tým, že je menej formálny a je vhodný aj na udalosti, v ktorých je povolené mať jemne uvoľnenú kravatu, akými sú napríklad rodinné oslavy či stretnutia s kolegami. V jednoduchosti je krása, čo svedčí aj o tomto uzle, nakoľko je momentálne jedným z najpoužívanejších typov viazania kravát.

 

Uzol Van Wijk

Uzol Van Wijk navrhol slávny umelec a zároveň menovec tohto uzla Lisa Van Wijk, ktorý sa snažil prostredníctvom neho vytvoriť inovatívny štýl viazania. Aj keď tento uzol nepatrí medzi najjednoduchšie, výsledný efekt vám zaručí, že budete stredobodom pozornosti. Netradičný špirálový vzhľad a nezameniteľné prepletanie vrstiev kravaty sa stane vašou tajnou zbraňou pri každej výnimočnej príležitosti.


Pri viazaní kravaty by ste však nemali zabúdať na niekoľko
základných pravidiel:

  1. Pri výnimočných spoločenských či pracovných udalostiach si kravatu nikdy nepovoľujte.
  2. Ak si zvolíte pásikavý typ košele, zvoľte si jednoduchý vzor kravaty. Nič nepokazíte jednofarebnou kravatou či jemným bodkovaným vzorom.
  3. Kravatu si zvoľte tak, aby ste sa pri jej nosení cítili čo najpríjemnejšie. Nezabúdajte, že kravata vám nesmie byť príliš úzka no ani príliš široká.
  4. Kravatu si vždy viažte nanovo a nikdy nepoužívajte už dopredu uviazanú kravatu. Pôsobí to neupravene a bude pre vás ťažšie nastaviť si správny objem goliera.
  5. Nebojte sa experimentovať s farbami! Veľkým trendom sú pestrofarebné kravaty, ktoré sú úžasné v kombinácii s jednoduchým strihom a farbou košele. Samozrejme, prvotne zvážte príležitosť, pri ktorej budete mať kravatu uviazanú.

 

Pevne veríme, že sme vám prostredníctvom tohto článku pomohli a pri najbližšej príležitosti budete profesionálom pri viazaní uzlov. Samozrejme, všetko je len o zvyku a troche tréningu.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.