Outfit na ples? Žiaden problém ani pre pánov!

Plesová sezóna 2019 sa začala a otázka výberu róby sa netýka len dám. Aj muži musia na spoločenských podujatiach vyzerať tak, ako sa patrí. Poradíme vám, ako svojím outfitom na ples nič nepokazíte.


Predpísaný dress code

Ako Sa Obliecť Na Pracovný Pohovor?

Dôležité je poznať dress code, ktorý si konkrétna akcia vyžaduje. Často je napísaný na pozvánke. Najformálnejším typom je tzv. white tie. Jeho názov vychádza z bieleho motýlika, ktorý je pre pánov predpísaný. Okrem toho si vyžaduje namiesto obleku frak. White tie udalosti sú napríklad galavečery a bály.

Black tie je menej formálny a charakterizuje ho čierny motýlik. Namiesto klasického obleku si na takúto spoločenskú udalosť musíte obliecť smoking, ktorý sa líši najmä odlišnými, saténovými klopami na saku a saténovými pásmi na boku nohavíc. Žiadaným doplnkom je aj šerpa okolo pása, ktorá musí ladiť s motýlikom.  

Outfit Na Ples? Žiaden Problém Ani Pre Pánov!

Ak na pozvánke nemáte definovanú formálnu úroveň podujatia, odporúčame voľnejšiu verziu black tie. Namiesto smokingu stavte na elegantný večerný oblek, ktorý musí padnúť ako uliaty.

Keďže sa plesy konajú vo večerných hodinách, podľa etikety by ste mali zvoliť jednofarebný oblek tmavej farby – čierna, tmavomodrá, tmavosivá. Sako sa môže zapínať na jeden alebo dva gombíky, nezabúdajte, že spodný gombík sa nikdy nezapína.


Klasická biela košeľa

Košeľa musí byť s dlhým rukávom, aj keď sa chystáte pretancovať celú noc. Najvhodnejšou voľbou je klasická biela, čoraz populárnejšie sú aj odtiene béžovej či smotanovej.

Ako Si Vybrať Košeľu?

Plesová košeľa má mať francúzske rukávy, čo znamená, že na plese prevetrajte aj manžetové gombíky. Ak by ste chceli pôsobiť formálnejšie, môžete si vybrať košeľu so stojatým golierom. Na Slovensku však stále pretrváva klasický golier.

Pozor na faux paus – pod bielu košeľu si neberte tielko ani nátelník. Kvalitná biela košeľa totiž nemá presvitať. Ak máte problém napríklad s nadmerným ochlpením či potením, stavte na neviditeľné tričko v telovej farbe.


Doplnky a obuv

Na ples sa hodí viac motýlik, ako odporúčajú aj formálne dress cody. Univerzálny je čierny, ale častejšie páni doplnky ladia k šatám partnerky. Ak nejdete na black tie event, je to v poriadku. Čo sa týka kravaty, mala by byť jednofarebná hodvábna a maximálne s jemným vzorom.

Tipy na dokonalý plesový outfit

Spoločenskú obuv na nízkom opätku laďte k obleku – nič nepokazíte čiernymi lakovkami. Tie patria do šatníka každého muža. Ak prší alebo sneží, odporúčame prezuť sa v šatni podobne, ako to robia dámy. Nezašpiníte si obuv a nenanosíte žiadnu nečistotu do plesovej sály.

Veríme, že sme vás presvedčili, že obliecť sa na ples či podobnú spoločenskú udalosť naozaj nie je ťažké. Ak budete dodržiavať zásady etikety, bude na vás hrdá aj vaša partnerka. Potom vám už ostáva len si užiť spoločenský večer v oblečení, v ktorom sa budete cítiť príjemne a pohodlne.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.